Socialiseren kun je leren

Gepubliceerd op 1 mei 2021 om 11:10

Socialiseren van je pup is het bekend maken met de wereld om jou en je pup heen. In deze wereld zijn er onder andere mensen, andere honden, andere dieren, verkeer etc. Het doel van socialiseren is dat je pup leert om op zijn gemak te zijn in het bijzijn van al deze dingen.

 

De socialisatieperiode start als je pup 3 weken oud is en eindigt op de leeftijd van 12 weken. In deze periode zijn puppy’s erg nieuwsgierig en kennen ze geen angst.

De socialisatieperiode bestaat uit een aantal fases;

 

Neonatale fase (0 tot 2 weken)

De eerste 2 weken is je pup blind en doof (de oogjes en oortjes zijn letterlijk gesloten), maar ze kunnen wel geuren, aanraking, warmte en pijn waarnemen.

 

Overgangsfase (bij 3 weken)

De oogjes en oortjes gaan open en je pup krijgt nu dus naast geur en aanraking ook de zintuigen zien en horen erbij. De eerste stapjes worden ook in deze periode gezet.

 

Socialisatie fase 1 (3 tot 5 weken)

De verschillende zintuigen worden beter ontwikkeld en je pup kan nu dus ook een reactie geven op de verschillende prikkels in de omgeving van de werpkist en de ruimte waarin hij leeft.

Onderling zullen de puppy’s steeds meer gaan spelen en zo dus ook sociale vaardigheden ontwikkelen. De moederhond leert de pup langzaamaan steeds meer manieren zowel in het gedrag naar haar als naar de broertjes en zusjes.

 

Socialisatie fase 2 (5 tot 8 weken)

In deze fase ontwikkelt je pup zijn karakter en wordt alles buiten de werpkist steeds interessanter. Met name soortgenoten worden erg belangrijk voor hem. De moederhond leert je pup in deze fase om zijn bijtgedrag een beetje onder controle te houden en ook tijdens het spelen met broertjes en zusje worden de grenzen verkent. In deze fase kun je jouw pup al dingen aanleren, zoals zachtjes voer aanpakken of bijvoorbeeld je hand volgen. Ook kun je de pups met veel geduld al zindelijk maken.

Dit is ook de ideale periode om de buitenwereld te gaan verkennen, voor het eerst aan een riempje te lopen en bijvoorbeeld een bezoekje aan de dierenarts of een winkelcentrum te brengen.

 

Socialisatie fase 3 (8 tot 12 weken)

In deze fase  gaat je pup met jou mee naar huis en dit is ook het ideale moment om een puppycursus te starten. Ga er samen lekker op uit, naar de markt, kinderboerderij, winkelcentrum en het park.

 

Aan het eind van deze periode start de Angstfase. Je pup wordt dan van nature wat terughoudender en angstiger voor nieuwe dingen. Deze fase duurt ongeveer 2 weken. Het is belangrijk dat je voordat deze fase start al een stabiele basis gelegd hebt. Hierdoor zal je pup minder angst en stress kennen, de nieuwe ervaringen zullen dan lijken op de eerdere (positieve) opgedane ervaringen in de eerst 12 weken.

 

In bovenstaande fases vindt ook automatisch habituatie ( gewenning) plaats. Als de fokker bijvoorbeeld elke dag even de stofzuiger gebruikt went je pup, door herhaling, aan het geluid en het zien van de stofzuiger.

 

Belangrijke rol fokker

Zoals je nu gelezen hebt begint het socialiseren van je pup dus al bij de leeftijd van 3 weken. Omdat je pup de eerste 8 weken nog bij zijn moeder woont is dit dus een hele belangrijke taak van de fokker. Die moet zorgen voor visite, veel huiselijke geluiden, verschillende speeltjes van verschillende materialen en het organiseren van uitstapjes buitenshuis.

Gebeurt dit niet, en verblijft jouw pup in het ergste geval de eerste 8 weken van zijn leven in een schuur met weinig prikkels van buitenaf, dan is die schade bijzonder moeilijk in te halen. De kans is dan groot dat jouw hondje de rest van zijn leven terughoudend tegenover vreemden of onbekende situaties staat, geen zorgeloos leven dus.

Het benadrukt dus maar weer het belang van een betrokken fokker, deze legt de basis voor de manier waarop jouw pup in het leven staat.

 

Nieuw huis, nieuwe omgeving

Vanaf het moment dat je jouw pup  bij de fokker ophaalt ( rond de leeftijd van 8 weken) is het jouw taak om deze socialisatie goed door te zetten. Maar hoe pak je dat nou het beste aan?

 

De eerste paar dagen moet je pup de tijd krijgen om aan zijn nieuwe huis en zijn nieuwe baasje te wennen. Socialiseren gaat makkelijker als je pup jou vertrouwt.

 

Verdiep je in de lichaamstaal van je pup zodat je goed kunt herkennen of hij iets leuk of juist spannend vindt.

Onthoud dat het allemaal draait om positieve ervaringen opdoen! Gooi je pup niet in een keer in het diepe met het risico dat hij een klein traumaatje oploopt. Ga bijvoorbeeld niet meteen op een vol en druk schoolplein staan maar begin eens op het gras tegenover de school. Zo krijgt je pup de geluiden en bewegingen al mee en kun je de volgende dag een stukje dichterbij proberen.

 

Hoe vaker je iets op een positieve manier herhaald hoe minder angst je pup er voor zal hebben.

 

Komt er visite bij je thuis? Zorg dan dat ze zich niet direct bovenop je pup storten maar bekijk eerst eens of je pup dat wel al aandurft. Was er nog wat spanning? Dan mag de visite morgen nog een keertje langskomen 😉

 

Is de buitenwereld nog erg spannend en wil je pup nog niet echt lopen? Til hem dan rustig een stukje op, ook vanaf jouw arm kan hij de buitenwereld verkennen. Samen met een andere volwassen, stabiele, hond op pad doet ook wonderen voor het zelfvertrouwen van je pup.

 

Hou de het kort, nieuwe dingen ervaren heeft niet lang te duren, wel vaak herhalen. Als de sessies te lang zijn wordt je pup moe en gaan bepaalde dingen hem juist tegenstaan. Prikkels worden minder goed verwerkt en het risico bestaat dat de eerst zo  positieve ervaring als negatief opgeslagen wordt.

 

Het verwerken van nieuwe prikkels duurt soms langer dan een dag. Heb je een druk weekend gehad met veel visite? Geef je pup op maandag dan rust en onderneem geen spannende dingen.

 

Veel prikkels kom je in je eigen woonwijk al tegen, maar voor een heleboel dingen moet je bewust even op pad. Denk aan een kinderboerderij, paarden op het ruiterpad, mensen van alle leeftijden, met krukken, rollators, kinderwagens etc. Dus doe je best om zoveel mogelijk dingen op te zoeken, met als gevolg dat je ook meteen de ritjes in de auto kunt oefenen. Twee vliegen in 1 klap dus!

 

Onderschat het niet! Socialiseren kost veel tijd, voor je het weet is je pup al 12 weken en moet je het al weer tijdelijk op een laag pitje zetten. Zorg dus dat je zeker de eerste 4 weken alle tijd voor je pup hebt.


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.