De aanschaf van een pup

Gepubliceerd op 18 april 2021 om 15:20

Het programma ‘Kassa’ maakte gisteravond maar weer eens pijnlijk duidelijk hoe moeilijk het is om op een verantwoorde manier een hond aan te schaffen, en hoe misleidend de meeste handelaren te werk gaan.

 

Ik denk dat niemand er bewust voor kiest de hondenimport te stimuleren en zo bij te dragen aan de structurele mishandeling en erbarmelijke leefomstandigheden van honden uit bijvoorbeeld Hongarije. Ook kies je niet bewust voor een ziek dier die mogelijk zijn hele leven veel lichamelijke ongemakken heeft, waarschijnlijk niet oud word, en waar je bankrekening op leeg loopt.

 

Maar toch is dit wel wat er gebeurt, voornamelijk omdat we een hond aanschaffen alsof het een product op Bol.com is. Het maakt ons niet zoveel uit wie het levert, als het morgen maar binnen is.

En dat moet echt veranderen!

 

In dit artikel ga ik je niet vertellen waarom je wel of geen hond zou moeten nemen. Ik ga ervanuit dat je zelf al nagedacht hebt over alle leuke en niet leuke kanten, het financiële plaatje en je toekomstbeeld. Iedereen heeft zijn eigen redenen en ideeën. Het enige wat ik nu belangrijk vind is dat je je uiterste best doet om een ‘goede’ pup te vinden, eentje die op een verantwoorde manier ter wereld is gekomen en die qua karakter en energie bij jou past.

 

Want wat is dat nou, een ‘goede’ pup? Ook daar zijn de meningen over verdeeld.

De een vindt dat rashonden ‘goede’ honden zijn, een ander zweert bij een rasechte vuilnisbak. Wat mij betreft is hierin geen goed of fout antwoord.

Kijk eerlijk naar wat je zelf graag wil en wat je de hond te bieden hebt. En natuurlijk speelt het uiterlijk van de hond ook een rol. Schrijf alles op en zoek een match. Maak ook kennis met verschillende soorten honden, zodat je meer ziet dan alleen het mooie plaatje op internet.

 

Ouders

Bij een ‘goede’ pup denk ik als eerste aan zijn ouders. Wat is daarover bekent (denk aan leeftijd, leefomstandigheden en gezondheid) en zijn deze vanwege de fokplannen ergens op getest?

 

Het liefst willen we allemaal een hond die niet met de leeftijd van 6 jaar al blind wordt door een erfelijke vorm van staar of dat hij rond diezelfde leeftijd al geen strandwandelingen meer kan maken omdat zijn ellenbogen vol met artrose zitten. Om maar te zwijgen wat een kostenplaatje er aan sommige aandoeningen zitten.

 

Veel aandoeningen zijn erfelijk, denk aan Elleboogdysplasie, PRA (oogziekte), Degeneratieve Myelopathie en Epilepsie. Dit is slechts een kleine opsomming van mogelijke aandoeningen. Een aantal aandoeningen zijn een beetje rasgebonden, zoals bijvoorbeeld bepaalde hartziektes, maar veel van deze erfelijke ellende zie je bij alle soorten honden.

Zijn de ouders rashonden of look-a-likes (rashonden zonder papieren) dan doe je er verstandig aan te checken welke aandoeningen binnen die rassen voorkomen en of daarop getest wordt.

In het geval van een rashond kunnen de rasverenigingen je hierbij helpen, maar doe ook zelf je research.

Als er testen gedaan zijn dan moet je die in kunnen zien vóórdat je überhaupt een pup uitgezocht hebt. Wil de fokker dit niet? Dan lijkt mij dat vrij duidelijk 😉

 

Zijn de ouders volledig onherleidbaar qua uiterlijk dan vraag je in ieder geval naar de gezondheid van beide ouders en eventuele eerdere nesten. Het nadeel is wel dat je de fokker dan op zijn woord moet geloven.

 

Ook het karakter van de ouders is belangrijk, jij hebt immers een ideaalbeeld van hoe jouw pup zou moeten zijn. Als jij niet de behoefte hebt om 5 verschillende hondensporten in de week te moeten doen omdat je hond s ’avonds anders niet lekker slaapt, neem dan geen werklijn Bordercollie, Australian shepherd of Mechelse herder. Even generaliserend hè 😉

 

Binnen een ras zit er soms best wat verschil in het karakter. In de ene lijn zitten misschien honden met een sterk ontwikkeld jachtinstinct terwijl een andere lijn misschien meer geschikt is al huishond en graag lekker liggend op de bank naar de voorbij huppelende cavia’s kijkt.

Doe je research, praat met verschillende fokkers!

 

Leefomgeving

Goed, dan heb je een potentiële pup gevonden, bij voorkeur is deze nog niet geboren. Want een ander vereiste voor een ‘goede’ pup is de omgeving waarin deze geboren wordt en opgroeit.

In de eerste 8 weken moet jouw pupje al heel veel te zien en te horen krijgen. Dit heet habituatie en socialisatie. (Hierover komt later nog een uitgebreid artikel.)

De ervaringen die jouw pupje opdoet bij de fokker zijn van grote invloed op zijn latere gedrag. Een pup leert van zijn omgeving en van zijn moeder. Het is de taak van de fokker om die omgeving zo gevarieerd mogelijk te maken.

Zou de pup bijvoorbeeld opgroeien in een donkere schuur met weinig geluiden van buitenaf (zoals de puppy’s afkomstig van de transporten uit landen zoals Hongarije), dan is de kans groot dat hij zijn hele leven wantrouwig blijft naar nieuwe dingen, nieuwe mensen, andere honden etc. Geen onbezorgde hond dus. Angst leidt tot stress, en stress kan leiden tot lichamelijke klachten.

 

Is de moederhond niet bij het nest aanwezig ( nee ze wordt niet net even uitgelaten..), dan moet je al helemaal achter je oren krabben.

Daarnaast mogen puppy’s niet eerder dan dat ze 7 weken oud zijn bij hun moeder weggehaald worden, ook niet als de fokker daar een geweldige reden voor heeft. Dit is wettelijk vastgelegd.

 

Dus vraag aan de fokker: Wat onderneem je met de puppy’s? Mogen er mensen op bezoek komen? Vanaf welke leeftijd gaan ze naar hun nieuwe baasjes? (idealiter rond 9 weken) Groeien ze op in de huiskamer? Een liefdevolle fokker, of dit nu van een rashond of van een mix is, zal hier graag antwoord op willen geven.

 

Als laatste is een chip en een Europees paspoort, met daarin de vaccinaties of titerbepaling, verplicht. Kijk deze in voordat je de pup afrekent, zo voorkom je verrassingen.

 

Doe bovenstaand onderzoek bij voorkeur telefonisch en ga pas echt bij een puppy kijken als je zo goed als zeker weet dat het goed zit.

We weten allemaal dat we overal ja op zeggen zodra je dat schattige pluizenbolletje in je armen hebt…

 

Kom je er zelf niet uit? Of wil je dat er iemand voor de zekerheid even meekijkt? Neem dan contact op, dan help ik je met het uitzoeken van je nieuwe beste vriendje of vriendinnetje.

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.