Do’s and dont’s voor vuurwerktraining

Gepubliceerd op 17 november 2020 om 15:30

Ondanks het algemene vuurwerkverbod zijn ze in mijn omgeving al weken aan het knallen. Daarnaast ontving ik ook vandaag het bericht dat er misschien een landelijk protest komt op 20 of 21 november waarbij er dus vuurwerk zal worden afgestoken. Geen idee of het waar is maar better safe then sorry..

Er zullen dus ook dit jaar weer veel honden last hebben van hun angst voor vuurwerk. Hieronder lees je wat jij kunt doen om je hond te helpen.

 

Wat is vuurwerkangst

Angst voor vuurwerk is voor honden heel natuurlijk. Zonder die angst zouden ze in het wild niet overleven. Het instinct om te vluchten is bij de ene hond sterker dan bij de ander. Vuurwerkangst is een complexe angst omdat het gaat om iets wat ze zien (lichtflitsen), horen (de knallen en het geknetter) of de geur (kruit). Of een combinatie van deze dingen.

Daarnaast kan het zijn dat je hond om andere redenen toch al niet zo lekker in zijn vel zit waardoor hij vatbaarder is voor stress. Denk hierbij aan een verhuizing, pijn door ziekte of aandoening of hormonale veranderingen.

Om de angsten van je hond te herkennen is het belangrijk dat je de signalen op tijd ziet.

Uitingen van stress en angst bij honden kunnen zijn:

 • Lage houding, oren plat of opzij
 • Lippen aflikken, ook wel tongelen genoemd
 • Hijgen (zonder het warm te hebben)
 • Geeuwen (zonder moe te zijn)
 • Overdreven alert zijn
 • Nerveus en onrustig rondlopen
 • Niet willen eten
 • Weglopen
 • Maag-darm problemen
 • Veel haren verliezen
 • Piepen

 

Vuurwerkangst bouwt zich op; bij de eerste knal lijkt er niets aan de hand en eind december heb je ‘ineens’ een bange hond..

Beeld je in dat jouw hond een ‘stress-emmertje’ heeft. Deze emmer is bij een stabiele hond over het algemeen leeg. Bij korte periodes van stress zal dit emmertje zich een beetje vullen, met een hormoon genaamd Cortisol, maar niet overlopen. De hond kan dan zo zijn eigen technieken inzetten om het emmertje niet te vol laten lopen. Denk aan een verstopplekje zoeken of op een bot kauwen. Jouw hond heeft ongeveer 8 uur nodig om de hoeveelheid stresshormoon in de emmer te halveren.

Half november begint het vuurwerk vaak al, maar nog niet zo heftig. De meeste honden reageren daar meestal bijna niet op, behalve als ze de angst voor vuurwerk al eerder gehad hebben. Als de hond wel een keertje schrikt zal het emmertje zich een beetje vullen, maar alweer leeg zijn voordat een paar dagen later het volgende schrikmoment komt. Gedurende de weken vorderen wordt het vuurwerk steeds frequenter, harder en groter. Met als climax natuurlijk oudejaarsavond.

Honden die steeds schrikken krijgen niet meer de tijd om hun stress-emmer weer leeg te maken.  Met als gevolg dat deze gaat overlopen. Dit noem je ‘trigger stacking’, de ene trigger (in dit geval het vuurwerk) is nog niet verwerkt of er komt alweer een nieuwe bovenop. Dit resulteert in honden die niet meer weten wat ze moeten doen, geen rust meer kunnen vinden, veel stresssignalen laten zien en uiteindelijk kiezen voor de laatste mogelijkheid; fight or flight.

 

Trainen is nu te laat

Trainen met vuurwerk, om angst te verminderen, is voor dit jaar eigenlijk al te laat. De knallen die je buiten, op onverwachte momenten, tegenkomt doen direct al je training teniet, met als risico dat je onbedoeld de emmer van je hond al laat overlopen.

Ga niet naar een vuurwerkshow met de gedachte dat je dan goed kunt oefenen! Je hebt geen controle over de situatie en de reactie van je hond. Je gooit je hond in het diepe en dat gaat vaker mis dan goed.

Wil je aan de slag met de angst van je hond? Ga dan in het voorjaar, als er buiten geen vuurwerk meer wordt afgestoken, samen met een goede gedragstherapeut aan de slag. Vuurwerkangst is maatwerk en kun je dus niet in een groep doen. Elke hond reageert anders.

 

Wat kun je dan nu nog wel doen?

 

Voorkomen is beter dan genezen

Als je hond nog niet bang is, omdat hij het misschien nog niet kent dan wil je dat natuurlijk graag zo houden! Heeft je hond wel al wat angst dan wil je in ieder geval niet dat het erger wordt.

Voorkomen is beter dan genezen! Dus zie je een groepje kinderen, met rugzakjes in het weekend of ruim na schooltijd rondlopen? Dan ga je de andere kant op want dikke kans dat zij vuurwerk gaan afsteken.

Is elk jaar hetzelfde viaduct, speelhuisje of skatebaan aan de beurt? Dan ga je daar zo min mogelijk langs. Ga sowieso wat vaker in een buitengebied wandelen. Toch erg geschrokken? Ga dan ook naar huis, je hond zal de stress van de volgende knal tijdens dezelfde wandeling niet aan kunnen, dit kan de angst verergeren. Daarna ga je nog even terug om de kinderen met vuurwerk een draai om hun oren te geven 😉

 

Feestje!

Kom je toch vuurwerk tegen, als het goed is in de verte, of hoor je het terwijl je gewoon in huis zit, dan doe je het volgende; Bouw bij elk rotje, vuurpijl etc. een feestje! Strooi brokjes of iets anders lekkers. Jippie er is vuurwerk!! Koppel daar elke keer hetzelfde woord aan, bijvoorbeeld ‘Feestje!’

Je hond leert dat vuurwerk hartstikke leuk is en jij kunt meteen checken hoe hoog de stress zit. Neemt je hond nog wel eten aan of was het toch al spannender dan jij dacht? Consequent volhouden en je hond zal straks vragen om iets lekkers als hij vuurwerk hoort.

 

Youtube

Om de reactie van hond te peilen kun je ook een vuurwerk cd of YouTube gebruiken, maar dit is niet heel realistisch. Er komt (als het goed is 😉) geen rook of lichtflitsen uit je computer. Zet het geluid eerst heel zachtjes aan. Je hond moet het horen maar het niet nodig vinden om te reageren (lees de stress signalen nog een keer, ze zijn soms heel klein). Vervolgens ga je iets leuks doen met je hond, spelen met een speeltje of bijvoorbeeld brokjes zoeken. Ook hierbij moet je hond denken, vuurwerk is leuk! Langzaam bouw je het volume op, maar als je hond gestrest reageert dan staat het te hard en ga je direct een stapje in het volume terug.

 

Oudejaarsdag en avond

Op Oudejaarsdag ga je lekker vroeg, als de vuurwerkliefhebbers nog in hun bed liggen, een flinke wandeling maken. Het strand of bos is ideaal hiervoor. Zorg dat je hond lekker veel kan snuffelen, dit werkt kalmerend. Geen balletjes gooien! Achter ballen aanrennen is een jachtinstinct, dit verhoogt juist het cortisol niveau in je hond = vollere stress emmer.

De rest van de dag blijf je zoveel mogelijk binnen. Alleen het hoognodige plasje op de hoek van de straat. Rond 23:45u is het vaak rustig op straat dan kun je nog een laatste heel klein ieniemienie rondje doen.

 

Op oudejaarsdag en avond laat je je hond niet alleen thuis, en als je ergens naartoe gaat met hond dan moet dit een voor je hond bekende omgeving zijn, waar hij op zijn gemak is. Maar mijn voorkeur gaat uit naar gewoon thuis, zeker als het voor jouw hondje de eerste keer is!

Is het thuis ook spannend? Gordijnen dicht en een rustgevend muziekje aan doet soms wonderen.

Zorg een voor de allerlekkerste kluif, een goed gevulde Kong of het meest favoriete hersenwerkje waar je hond minimaal 30 minuten mee bezig is. Dit geef je dan om 23.55uur.

 

Angst kun je er niet in-aaien!

Vind je hond het toch spannend en zoekt hij steun? Geef dit dan ook! Stuur je hond niet weg en laat hem niet alleen. Je kunt angst  niet verergeren door je hond steun te bieden en/of te aaien. Zorg wel dat je zelf kalm, maar niet kil, bent.

 

Van de bench kun je een lekker donker hol maken door er aan kleed overheen te gooien, laat alleen de voorkant open. Deurtje ook niet dichtdoen, je hond mag zelf beslissen wat een veilig plekje is.

 

Hulpmiddelen

Heb je een hond die angstig is dan zijn er een aantal hulpmiddelen maar ze werken alleen als je er op tijd mee begint.

Voor sommige honden is een Thundershirt een fijn hulpmiddel. Dit is een elastisch ‘jasje’ wat strak om je hond heen gaat, het lijkt op het inbakeren bij baby’s. Het werkt alleen bij honden die druk als prettig ervaren, probeer dit dus van tevoren uit.

Er zijn heel veel rustgevende (homeopathische) middelen die ik niet allemaal op ga noemen want dat zijn er echt te veel. Bedenk wel dat deze middelen over het algemeen vroeg ingezet moeten worden (eind november) en dat ze niet werken bij honden met flinke vuurwerkangst. Ze halen de scherpe kantjes eraf maar het geeft niet ineens een compleet ontspannen hond.

 

Wil je hier meer informatie over of wil je weten met welke middelen ik positieve ervaringen heb? Neem dan even contact op.

Neem contact op met je dierenarts als je reguliere medicatie in wil gaan zetten.

 

Vetranquil is een middel wat helaas nog wel eens voorgeschreven wordt door dierenartsen. Dit middel mag je nooit maar dan ook nooit inzetten bij vuurwerkangst. Het verslapt de spieren van je hond, waardoor deze rustig lijkt. Maar het versterkt de zintuigen van je hond. Hij kan het vuurwerk dus nog beter horen! Dit werkt traumatisch, je hond registreert alles maar kan niet reageren.

 

Dubbele riem

Heb je een bange hond? Doe er dan twee riemen aan, eentje aan een goed sluitende halsband en eentje aan een tuig. Mocht je hond uit een van de twee ontsnappen dan ben je ‘m niet meteen kwijt.

 

Laatste tip, neem geen onnodig risico! Is je hond angstig voor vuurwerk of loop je ergens waar het eventueel afgestoken wordt, houdt je hond dan aan de lijn! Zelfs de meest brave hond zal niet naar je toekomen als er tussen jou en je hond vuurwerk is! Elk jaar verongelukken er honden of raken ze kwijt doordat ze schrikken van vuurwerk, laat jou en je hond dit niet overkomen.

 

Hulp nodig? Neem vrijblijvend contact op!

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.