Met je hond naar de dierenarts

Gepubliceerd op 11 oktober 2020 om 19:01

Afgelopen week hoorde ik het zoveelste toch wel schokkende verhaal van iemand die met zijn hond naar de dierenarts moest, voor een simpele enting overigens.

De hond in kwestie had al een beetje een trauma opgelopen nadat hij wakker werd van een sedatie, (lees de hele kennel afgebroken totdat de baasjes er waren), en nu wilde hij logischerwijs de kliniek niet meer in. Met veel dwang en moeite is dat dan toch gelukt.

Vervolgens mochten de eigenaren niet mee de spreekkamer in ivm de corona-maatregelen in deze kliniek.

Je kunt het wel raden.. dat vond deze hond natuurlijk niet zo’n tof idee, dat hij zijn baasjes weer niet bij zich mocht houden. Na een korte discussie zijn de baasjes overstag gegaan want de dierenarts was niet te overtuigen van het feit dat dit een heel slecht plan was. Na een flinke worsteling is de hond gemuilkorfd en al de behandelkamer in gesleept door de assistente alwaar hij ‘braaf’ zijn prikje onderging.

Deze hond krijg je waarschijnlijk nooit meer de betreffende kliniek in vermoed ik.

 

En als voormalig dierenartsassistente doet mij dat pijn, want dit had best voorkomen kunnen worden.

 

Mijn eerste reactie; Waarom ben je niet rechtsomkeert gegaan?

Er zijn zat dierenartsen die niet zo moeilijk doen en er was geen spoed bij, het ging slechts om de jaarlijkse controle. Waarom doe je jouw hond dit aan? Dit is geen aanval op het baasje maar ik verbaas mij er wel vaker over hoe makkelijk sommige mensen de teugels uit handen geven zodra ze bij de dierenarts zijn.

Zou je dit bij je kind (als je die hebt) ook doen denk ik dan? Zou je die schreeuwend en krijsend door de verpleging mee laten nemen naar iets waar jij ook gewoon bij zou kunnen zijn?

 

Jouw hond heeft vaak veel steun aan jou, jij bent zijn baasje en jij zorgt voor hem, ook als het spannend wordt. Misschien merk je het zelf niet zo omdat je hond vaak heel relaxt lijkt, maar dat is dus omdat jij erbij bent. Ga je weg dan veranderd vaak de gemoedstoestand van je hond, de een laat nog steeds alles gelaten over zich heen komen en de ander gaat (zwaar) in protest met alle gevolgen van dien.

Stress is niet goed, zeker niet in combinatie met een narcose, en daarom wil je zoveel mogelijk bij je hond in de buurt blijven.

 

Mijn ervaring is dat als je dit soort dingen van te voren, dus niet pas op de dag van de afspraak, bespreekt er maar heel weinig dierenartsen niet voor rede vatbaar zijn.

 

Hoe zou het dan wel moeten gaan?

Als eerste ben jij als baasje rustig. Doe zoals je altijd doet maar negeer de signalen van je hond niet. Zoekt hij steun? Geef dat dan ook. Rustig aaien of de hond bij je laten zitten mag allemaal. Angst is een emotie, die kun je er niet in aaien!

Begrijp dat de dierenarts soms dingen moet doen die je hond niet leuk vindt, wees daadkrachtig maar wel diervriendelijk.

Je kunt je hond helpen door hem van tevoren een aantal dingen te leren. Plat liggen bijvoorbeeld; het geeft een stuk minder stress als je hond dit gewoon op commando mag doen ipv dat de dierenarts z’n pootjes onder zijn lichaam vandaan trekt (echt waar dit gebeurt nog veel te vaak). Hetzelfde kun je doen met tanden, ogen en oren kijken. Door dit op commando te zetten kun je aan je hond aankondigen wat er gaat gebeuren en dat werkt fijner voor iedereen.

 

Moet je hond onder narcose? Dan blijf je erbij totdat hij slaapt. Punt. Het is voor de dierenarts makkelijker dat alle dieren om 8 uur gebracht worden en om 5 uur weer opgehaald worden, dat werkt efficiënter. Allemaal heel begrijpelijk maar niet fijn voor je hond. Dus spreek af wanneer de hond daadwerkelijk onder narcose gaat en kom hem dan brengen. Je hond zal rustiger gaan slapen en ook rustiger wakker worden.

 

Dierenartsen zijn lieve mensen die het beste met je dier voor hebben, maar zij worden opgeleidt tot medicus, niet tot gedragstherapeut. Ze zien dingen dus soms anders en het is aan jou, als baas, om afwegingen te maken tussen lichamelijk en mentaal welzijn.

 

Wil je van je hond een brave patiënt en van jezelf een handige baas maken?

Boek een privélesje en in een halfuurtje laat ik je zien hoe jij je hond het beste vast kunt houden als dwang nodig is en welke commando’s je aan kunt leren.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.