Puppy's in de uitlaatservice

Gepubliceerd op 3 juni 2020 om 16:19

Nu heel Nederland spontaan een pup heeft aangeschaft krijg ik ook regelmatig de vraag of ik ook puppy’s meeneem in de uitlaatservice. Het korte antwoord daarop is: ‘ja!’

 

Laten we even voorop stellen dat ik iedereen het plezier en liefde die een hond je geeft gun. En nu we massaal aan het thuiswerken zijn is dit ook nog eens de ideale tijd voor een pup. Het nadeel is alleen dat je constant op elkaars lip zit, en dat is voor zowel baas als hond soms niet goed.

 

‘Wat is het nadeel van een hond die het met mij heel gezellig heeft?’ zie ik je denken. Nou het nadeel is dat die hond misschien wel niet meer zonder jou en/of het gezin kan, want dat is zijn wereldje op dit moment en dat voelt heel veilig. En dat kan problemen opleveren op het moment dat je weer de deur uit gaat, misschien moet je op den duur weer op kantoor werken of ga je weer wat zomerse uitstapjes maken.

 

Belangrijk is het dus dat, ondanks dat je veel thuis bent, je de hond wel leert om af en toe alleen te zijn of eens een keertje met iemand anders mee te gaan. Bij een pupje bouw je het alleen thuis zijn heel rustig op en bij een volwassen hond probeer je zoveel mogelijk het ritme in stand te houden.

 

Daarnaast hebben ook veel honden de neiging om wat eenkennig te worden doordat er minder bezoek langs komt. Ook dit kan op latere leeftijd echt wel grote problemen op gaan leveren. Bij een pupje is het zaak dat je basis goed aanlegt, veel socialiseren dus en met een riem van minimaal 1,5 meter ;) ook mensen gaan opzoeken.

 

Om dan even terug te komen op de vraag over puppy’s in de uitlaatservice. Ja ik neem ze graag mee! Want het heeft zoveel meerwaarde om je hondje daar op jonge leeftijd alvast aan te laten wennen. Misschien weet je al dat je over een tijdje toch wel weer langere periodes van huis zult zijn. Of misschien vindt je het wel prettig om het thuiswerken niet te hoeven onderbreken om de hond uit te laten. Een hond heb je hopelijk een jaar of 14 en in die tijd kan er een heleboel veranderen, voedt je pup dus zo veelzijdig mogelijk op.

 

Jonge honden (tot 6 maanden oud) zijn lichamelijk nog erg kwetsbaar en zouden daarom tot die leeftijd sowieso niet in groepswandelingen mee moeten gaan. Daarnaast moeten ze ook nog heel veel leren. Tijdens de wandelingen oefenen we alle dingen waarvan jij graag wil dat je hond het leert.  Denk aan het hier-commando, wachten bij de stoeprand, niet aan de riem trekken etc. Ook kan ik in het kader van socialisatie af en toe mijn eigen honden meenemen. Dit zijn stabiele, puppy vriendelijke, honden die als het nodig is met zachte poot corrigeren of juist de wat onzekere hondjes steun en zelfvertrouwen geven.

 

En moet je pupje eventjes alleen thuis blijven na de wandeling? Dan neem ik daar echt even de tijd voor. Ik zorg ervoor dat je pup weer rustig en ontspannen in huis of in de bench zit voordat ik weg ga, zoiets kun je gewoon niet overhaasten. Ik luister nog even een minuutje bij de deur of het echt goed gaat, en breng jou als eigenaar daar ook van op de hoogte.

 

Zo geef je jouw pup alle kans om zich te ontplooien tot een fijne hond!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.