Hondenetiquette

Gepubliceerd op 20 maart 2020 om 10:02

De afgelopen dagen viel het mij op dat er veel meer mensen met een hond buiten lopen.

Raar zou je zeggen, het aantal honden in Nederland is toch niet plotseling drastisch gestegen? Nee, dat klopt, maar daar waar veel honden vaak toch lange dagen alleen thuis zijn, werken nu de baasjes vanuit huis en die trekken er nu in hun lunchpauze op uit. Alleen maar fijn voor die honden dus!

 

Maar tegelijkertijd viel mij ook iets anders op. Meer honden op straat betekent meer vervelende aanvaringen met elkaar. Juist nu we massaal met onze honden, op dezelfde tijdstippen, naar buiten gaan is het belangrijk dat we rekening met elkaar houden. Niet elke hond is even vriendelijk, stoer of 100% gezond. En dat hoeft ook niet, maar dan moeten de baasjes onderling wel rekening met elkaar houden.

 

Om het gezellig te houden lijkt het mij handig dat we de ‘regels’ van het honden uitlaten nog eens doornemen:

 

  • Laat jouw loslopende hond niet op een aangelijnde hond afgaan. Gewoon niet, nooit niet. Ook niet als je in een losloopgebied wandelt. Een hond zit niet voor niets aan de lijn. Het kan zijn dat de hond agressief, ziek, bang of slecht luisterend is. En jij als eigenaar van de loslopende hond weet de reden niet.

Misschien moet de andere eigenaar alleen meer even het losloopgebied oversteken om thuis te komen. Misschien is er net iets gebeurt waardoor de hond even aan de lijn zit. In geen van de gevallen is het de bedoeling dat jouw hond eens even lekker om de andere hond heen danst. Daar wordt niemand gelukkig van

Ga er vanuit dat de eigenaar van de aangelijnde hond er alles aan doet om andere te vermijden, iets wat best een uitdaging is op dit soort dagen.

 

  • Aangelijnde honden geen contact laten maken tenzij de tegemoet komende eigenaar duidelijk aangeeft dat het wel kan. Aan de lijn is er altijd spanning bij de honden. De begroeting kan namelijk niet op natuurlijke wijze uitgevoerd worden.

Recht op elkaar aflopen is onbeleefd in de hondentaal en veel honden reageren daardoor wat gespannen. Als de lijnen dan ook nog in elkaar draaien, en de honden dus merken dat ze niet weg kunnen, is het ‘ineens’ PATS, BOEM, ruzie…

Daarnaast leer je als het goed is je hond dat hij niet aan de riem mag trekken, iets wat bij een begroeting met een andere hond volledig de mist ingaat. Als eigenaar van 2 grote honden moet ik behoorlijk mijn hakken in het zand zetten als er een loslopende hond tussendoor komt, niet prettig!

 

  • Heb je zelf een minder sociale hond? Geef andere dan de ruimte. Probeer niet jouw uitvallende hond op een smal pad langs een ander te trekken, maar stap bijvoorbeeld de berm in of ga terug en neem een andere route.

 

  • Heb je zelf een vriendelijke hond, geef dan ook op jou beurt de uitvallende honden de ruimte, vindt jouw hond ook veel prettiger!

 

 

  • Lopen beide partijen wel los? Blijf dan goed opletten of het wel een leuke match is. Zie je veel spanning in de begroeting, loop dan verder en roep je hond rustig met je mee. Is er juist veel opwinding en wordt een van de honden het hele gebied doorgejaagd, ook dan roep je jouw hond rustig bij je en vervolg je de wandeling.

 

  • Andere honden zijn er niet per se om die van jou op te voeden! Als jouw hond een spreekwoordelijk ‘bord voor zijn kop heeft’ dan moet je dat zelf oplossen.

Als een hond over moet gaan op snauwen en of bijten dan hebben jij en je hond al heel veel signalen gemist/genegeerd. Het is ontzettend vervelend voor de andere hond om agressie in te moeten zetten zodat hij met rust gelaten wordt.

 

  • Houdt ook rekening met andere mensen/sporters. Twijfel je of je hond gaat reageren op die hardloper? Roep ‘m dan uit voorzorg even bij je. Kun je mooi je HIER commando even oefenen en de hardloper zal je dankbaar zijn. Uiteraard doe je dit ook bij ruiters, fietsers etc.

 

  • Wordt er aan je gevraagd of je de hond even terug wilt roepen? Doe dit dan ook direct, ongeacht de situatie eromheen. Het wordt niet voor niets gevraagd! Reageer dus niet met ‘Hoezo?’ of ‘Dit is een losloopgebied’. Nee, eerst terugroepen en eventueel daarna vragen wat er aan de hand is.

 

Wees lief voor elkaar! Misschien vind je bovenstaand verhaal wat streng, maar als we het gezellig willen houden dan moeten we echt wat meer begrip gaan hebben en ons socialer opstellen.

Niemand wil dat er ongelukken gebeuren en iedere hond heeft evenveel recht om lekker buiten te lopen. Als je de handelingen van een baasje niet handig vindt dan praat je daarover, maar zonder dat de honden daar de dupe van zijn.

Gebruik de extra tijd die je nu met je hond hebt om de opvoeding nog eens aan te scherpen! Sociale contacten zijn prettig voor de meeste honden maar het allerbelangrijkste is dat het samen met de baas leuk is.

 

Vind je bovenstaande punten nog lastig uit te voeren of wil je meer inzicht krijgen in de taal van jouw hond? Neem contact op, dan wandel ik (op gepaste afstand) een rondje met je mee!


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.